L'òpera Marina, lletra de Francesc Camprodon...


Obra:Tres guies (p. 32-33)
Municipi:Lloret de Mar
Comarca:La Selva

testing image

L'òpera Marina, lletra de Francesc Camprodon, música de Arrieta, ha donat a Lloret una vasta fama: "Costas las de Levante, playas las de Lloret...". Francesc Camprodon va néixer a Vic el 1816,estudià a la universitat de Cervera, on va conèixer i tractar Balmes, fou autor dramàtic, escriptor i polític i va morir a l'Havana, a l'edat de cinquanta-quatre anys, el 1870.  [...]

Marina es va estrenar com a òpera espanyola al Reial de Madrid el 1855, amb un èxit relatiu; posteriorment va sofrir un arranjament en tres actes, i fou reestrenada el 1871 amb un èxit que no l'ha abandonat mai. La van cantar Ortolani, Tamberlick i Aldighieri, grans gargamelles del temps.

Camprodon , que inicià la seva carrera política en el camp de la moderació, va ésser diputat per Gràcia, Vic i Santa Coloma de Farners. En el curs d'un dels seus viatges de propaganda electoral va conèixer les "costas las de Levante" i les "playas las de Lloret". El 1868 es va separar de les files ministerials i va publicar un manifest a la premsa que va fer sensació.  En triomfar la revolució de setembre va acceptar el càrrec d'administrador d'Hisenda de Cuba. Quan Joan Prim va tenir a Àfrica els seus èxits ressonants, Camprodon li va enviar una carta amb quintetes que es va fer popular. Camprodon va ser un considerable flautista, molt afeccionat a la música sentimental, i diuen el seus biògrafs que era un gran cuiner. Camprodon és un gran tipus de l'època fàcil, xerraire i divertit, imponent bohemi. Camprodon no sembla un home de Vic; més relació sembla tenir la seva manera d'ésser amb aquestes terres amables. En aquest sentit la Marina és potser una obra d'una gran sinceritat.