Durant el còlera morbo del 65...


Obra:Memòries de Conrad Roure (p. 343-344)
Municipi:Hostalric
Comarca:La Selva

testing image

Durant el còlera morbo del 65, a què em refereixo en un altre lloc, Barcelona, igual que havia ocorregut en l'any 54, quedà gairebé buida, permeti-se'm la frase, ja que tantes persones que per les seves ocupacions podien fer-ho emigraven, fugint de la pesta.

A excepció de Robert Robert i jo, que ens quedàrem a Barcelona, els altres companys de la redacció d'Un troç de paper, que no es va suspendre, i de la rebotiga de Soler, se n'anaren de la comtal ciutat.

Llanas es trobava a Hostalric, on també es trobaven amb els seus familiars, Frederic Soler, Feliu i Codina i Innocenci López.

A Hostalric es varen fer amics del mestre d'escola Andreu Pastells, poeta que, fins i tot abans de la instauració dels Jocs Florals, publicava poesies en català en volums que duien per títol Lo flovioler del Ter i que editava a Girona.

Juntament amb Robert, dedicàvem els dies festius a visitar els amics absents en el seu refugi.

Com cal suposar, sabent que Soler a Hostalric escrivia el drama que havia promès a Vidal i Valenciano, cada vegada que anàvem a aquell poble li preguntàvem per l'obra i en una de les nostres visites em va dir que ja acabava la tasca, que el drama es titulava La pubilla d'Hostalric i que aviat la posaria en escena en el teatret del cafè per jutjar-ne l'efecte.

—Tu surts en l'obra –va dir-me Josep Feliu.

—Jo? –vaig exclamar amb estranyesa-. A sant de què?

I em referiren l'escena del segon acte en què, havent els carlins detingut el fill del protagonista, per qui demanaven un rescat, un dels personatges proposa que per a recaptar la suma es recorregués als propietaris acabalats  de la comarca i designant on han d'adreçar-se els encarregats de la missió, diu:

 

«Tu, Bernat, a ca l'Abella;

vos a casa en Roure, pare.»

 

A això es reduïa la meva sortida, que, com els vaig dir, poca feina donaria a l'apuntador.