D'altra banda, la seva mare tenia idees d'higiene...


Obra:Àlbum Ferrater (p. 15)
Municipi:Almoster
Comarca:Baix Camp

Abans d'entrar al poble d'Almoster, venint de Reus, a mà esquerra, trobarem l'accés a una urbanització. Seguint sempre pel carrer principal, trobarem un rètol que indica la direcció del Picarany, el mas familiar dels Ferrater. El va fer construir el pare Ricard quan Gabriel devia tenir dos o tres anys, en uns terrenys d'una tia de la mare del poeta. Gabriel Ferrater hi va passar moltes temporades de la seva infància. L'any 1937, quan Reus era bombardejada pels avions rebels, la família Ferrater es traslladà a viure al Picarany. Després de la tornada de França, sabem que Gabriel hi passà els hiverns de 1949 i 1950, acompanyant el seu germà Joan, malalt d'unes lesions pulmonars. Just en aquest punt podem llegir diversos textos, un nou fragment autobiogràfic, una carta adreçada a la mare i el record de la germana Amàlia, que recreen els lligams del poeta amb aquest espai físic.

testing image

D'altra banda, la seva mare tenia idees d'higiene, que van operar en el mateix sentit: Ferrater es va acostumar a passar més de la meitat de cada any al camp, en una masia voltada de pins (pins blancs: tots vitalitat vulgar), prop d'Almoster, als primers turons de les serres que tanquen per darrere el Camp de Tarragona.

De tota manera Ferrater va tardar molts anys a haver de fer una vida que se'n pugui dir retreta. Entre els nois de la seva edat i del seu poble, n'hi havia molts que vivien en un dubte espontani quant a la serietat del món. La guerra civil va fer el dubte metòdic.