El Picarany es va acabar de construir...


Municipi:Almoster
Comarca:Baix Camp

Abans d'entrar al poble d'Almoster, venint de Reus, a mà esquerra, trobarem l'accés a una urbanització. Seguint sempre pel carrer principal, trobarem un rètol que indica la direcció del Picarany, el mas familiar dels Ferrater. El va fer construir el pare Ricard quan Gabriel devia tenir dos o tres anys, en uns terrenys d'una tia de la mare del poeta. Gabriel Ferrater hi va passar moltes temporades de la seva infància. L'any 1937, quan Reus era bombardejada pels avions rebels, la família Ferrater es traslladà a viure al Picarany. Després de la tornada de França, sabem que Gabriel hi passà els hiverns de 1949 i 1950, acompanyant el seu germà Joan, malalt d'unes lesions pulmonars. Just en aquest punt podem llegir diversos textos, un nou fragment autobiogràfic, una carta adreçada a la mare i el record de la germana Amàlia, que recreen els lligams del poeta amb aquest espai físic.

testing image

El Picarany es va acabar de construir segons les indicacions de Ricard i Amalia Ferraté Soler l'any 1925, quan el Gabriel tenia tres anys. Encara es conserva, en bona part tal com era quan pertanyia als Ferraté Soler. És una masia encarada al sud-oest, voltada d'una tofa important de bosc, en un dels vessants de la riera del Picarany que recull les aigües que procedeixen del puig d'en Cama, de 718 metres d'altitud. Des del mas es divisava la plana del Camp fins a la mar de Tarragona i Salou. Al secà, els conreus de vinya i les marjades de garrofers i algunes oliveres s'alternen amb uns jornals d'avellaners allà on un minat ha permès de regar i, al peu dels costers, per bosquines de pineda blanca i brolles d'alzines, de marfulls, de brugueroles. El paisatge vegetal no ha canviat amb el pas del temps; en canvi, alà on els Ferraté observaven alguna construcció aïllada, un mas amb rafal i palmera, ara hi ha urbanitzacions adotzenades que empastifen la panoràmica.

El mas del Picarany té molta aigua. Els minats que el travessen porten aigua llunyana, dels vessants de la Mussara, de la serra de Prades. Quan, en un parell d'ocasions, la sequera va estroncar els canalots de les fonts públiques de Reus i s'imposaren severes restriccions d'aigua als ciutadans, Ricard Ferraté, per tal d'alleugerir la situació, va oferir els cabals dels minats del Picarany a l'ajuntament de Reus. En un país de secà això diu molt a favor de la qualitat de la finca i de la generositat del seu propietari.

Per al meu gust, però, el mas Ferraté — com algú també anomena el Picarany— queda una mica enxubat. Encara que estigui en un pendent i que tingui una bona vista, el bosc hi és excessiu, ofega la casa. És probable que, instal·lats allí, els Ferraté Soler tinguessin la sensació de trobar-se aïllats del món, i que això els agradés.