Avui m'he donat compte...


Municipi:Almoster
Comarca:Baix Camp

Abans d'entrar al poble d'Almoster, venint de Reus, a mà esquerra, trobarem l'accés a una urbanització. Seguint sempre pel carrer principal, trobarem un rètol que indica la direcció del Picarany, el mas familiar dels Ferrater. El va fer construir el pare Ricard quan Gabriel devia tenir dos o tres anys, en uns terrenys d'una tia de la mare del poeta. Gabriel Ferrater hi va passar moltes temporades de la seva infància. L'any 1937, quan Reus era bombardejada pels avions rebels, la família Ferrater es traslladà a viure al Picarany. Després de la tornada de França, sabem que Gabriel hi passà els hiverns de 1949 i 1950, acompanyant el seu germà Joan, malalt d'unes lesions pulmonars. Just en aquest punt podem llegir diversos textos, un nou fragment autobiogràfic, una carta adreçada a la mare i el record de la germana Amàlia, que recreen els lligams del poeta amb aquest espai físic.

testing image

Barbastro, 14 de juliol 1944

Estimada mare,

Avui m'he donat compte (i la meva ànima s'ha esqueixat de dolor) que havia deixat passar el dia del vostre sant sense compenetrar-me amb la seva celebració. Avui ho faré; passaré el dia pensant en vós, i ja que no he estat a temps de desitjar-ho abans, vull suposar que fa quatre dies la terra era per vós llet i mel i tremolors d'alegria: el Picarany es devia encendre de roses i vibrar de cants de rossinyols, i l'agut violí de l'esperança devia ferir (almenys per un dia!) novament vostre cor. El Pau Ornosa és aquí amb mi, i m'encarrega que us enviï també la seva felicitació (no tan lírica).

Aquests dies són per mi de bogeria: carregar, descarregar, anar, tornar i fer tombarelles. Diuen que demà anem a Huesca, uns dies després a Saragossa, i més tard, suposo jo, a Austràlia. Ja us telegrafiaré quan estigui una mica instal·lat; com que no serà mai més que una mica, o sigui, amb un peu per marxar, envieu-me llavors de seguida diners, abans no m'hagi despistat altra vegada.

Des d'aquesta histèria, rebeu el meu record (malgrat tot, no és un record seduït) per a la calma del Picarany, i una abraçada de

Gabriel