Tornant una altra vegada al llac...


Municipi:Porqueres

testing image

Tornant una altra vegada al llac, diré que, a l'estiu, m'hi banyava o solcava en barca les seves misterioses aigües. Les llegendes sobre l'estany i els seus contorns són innombrables, començant per les «Tunes», la «Dra­ga» i «Can Morgat». A aquest darrer, unes veus enigmàtiques i embogidores li advertien que tornés immediatament a casa, car pròxim era el perillós naixement de l'inesperat llac:

 

Morgat, Morgat!

Agafa els bous

i vés-te'n a casa.

 

Respecte a la zoologia, no fa gaire, vaig llegir un interessant reportatge que al·ludia a la «tortugueta», o «Trops cacriforme», i en el qual se'ns informava que es tracta d'un crustaci de cinc o sis centímetres de llargada que ha sobreviscut amb variacions al llarg de 300.000 milions d'anys (sembla veritablement impossible) i que és considerat un fòssil vivent pels biòlegs. «La població de la tortugueta pot arribar a superar en aquesta zona del pla d'Usall el milió d'individus.»

En els meus temps, l'única fauna apreciable eren els barbs i les carpes de l'estany, el bernat pescaire, la granota i la salamandra. Tots ells niaven els contorns dels estanyols misteriosos: el de «la Cendra», el de «Can Sisó» o el del «Clot de l'Espolla». Mai, però, em vaig trobar amb aquesta deliciosa tortugueta venerable!