Durant la construcció d'aquesta obra ingent...


Municipi:Amer
Comarca:La Selva

testing image

Durant la construcció d'aquesta obra ingent, la vertadera capital de les obres fou Amer. Era la població important més acostada, i encara avui la direcció general del complex hidràulic i elèctric es porta des d'Amer. Passaren per Amer, llavors, centenars i centenars, milers d'obrers que treballaren en la seva construcció, i el vilatge se n'aprofità utilitzant un bon sentit i una equanimitat admirables. Ara tot s'ha acabat. Les preses i les centrals elèctriques funcionen amb una perfecta normalitat i el rodal ha entrat en una santa pau. Amer, vèrtex de quatre grans comarques, ha quedat erigida en capital d'una considerable quantitat d'aigua, admirablement aprofitada.

Amer és una població molt antiga; però, com que la seva prosperitat la porta a emblanquinar-se, sembla nova. Té mes de mil anys. La notaria de la població és de les més arcaiques del col·legi de Barcelona. Fa un moment dèiem que Amer es troba en la intersecció de comarques: aquesta situació demostra que sempre fou una ciutat de mercat. Una de les característiques de la política econòmica del rei Jaume I fou donar mercats a les poblacions que li ho demanaven. Però potser Amer ja el tenia abans que el rei demostrés el seu bon sentit en la qüestió dels mercats. A Amer tot prové del monestir benedictí. La història de la població i de l'establiment religiós és inseparable. Encara avui Amer és una població beateta, carcundeta, extremament convencional i que aplica la seva petita somnolència a tot el que va passant. Jo no critico res. Escric el que em sembla més real.

 

[...]

 

Les proporcions de la d'Amer no foren tan ben trobades. La plaça de Banyoles suscita una determinada intimitat, un cert recolliment, sembla facilitar un entregent amable. La plaça d'Amer és molt desballestada i d'una estranya vaguetat. El centre de la plaça de Banyoles és ple d'arbres, més aviat grans, sense raquitisme, admirablement arrenglerats. El centre de la plaça d'Amer és un espai buit, desemparat, fet probablement pensant només en les instal·lacions dels firaires del mercat. Ara, el mercat d'Amer ha anat, aquests últims anys, molt de baixa. Avui Girona s'ho emporta tot per la facilitat que ofereixen els autobusos. Els dies de mercat, la buidor de la plaça encara augmenta el seu desgavellament i les seves proporcions excessives. És molt possible que a la plaça d'Amer hagués convingut més que a la de Banyoles emplenar el seu espai d'arbres, els quals, amb la seva ufanor a la primavera, a l'estiu i part de la tardor, haguessin tapat les extravagants construccions sobre els arcs.