El general Álvarez de Castro encarna...


Municipi:Salt
Comarca:Gironès

testing image

El general Álvarez de Castro encarna aquest enorme esdeveniment. Personalment, tinc una idea molt vaga d'aquest senyor, però m'agrada per les raons contràries del llibre Ruiz-Bertrana, m'agrada per la seva locura, la seva obsessió i el seu entusiasme. Tota la resta em sembla una manera de passar l'estona sense importància.

Sigui com sigui, Ruiz i Bertrana escriviren «La locura de Álvarez de Castro». Cregueren i proclamaren que tot el mal del país provenia de no haver-se afrancesat, donant als napoleònides una entrada lliure franca. En definitiva, crec que aquesta concepció és la d'aquest grup gironí, que fou important i que anomenarem d'esquerra per fer-ne via. Propugnaven — sobre el paper — una subversió total, l'afrancesament en tots els aspectes de la vida humana. Eren moderns, republicans, demòcrates, creien que el que diuen alguns llibres favorables al progrés és la veritat, però no donaren cap importància al fet que la majoria de tot el país, en definitiva la veritat, hagués, en aquest cas, decidit el contrari del que presentaven. És un fenomen que es dóna sovint en els països de gran frivolitat.

En un moment determinat, Ruiz, havent ja sembrat amb la seva presència la confusió en molts esperits, passà la frontera i se n'anà a viure a Itàlia. Bertrana degué pensar molt, amb el pas dels anys, en aquell sinistre personatge que tant l'havia fascinat. I així, ja molt més tard, escriví un llibre titulat «Jo», que és un retrat admirable de l'ex-director del manicomi de Salt, de la seva falta de sentit del ridícul, del seu egocentrisme diabòlic, de la seva pedanteria inacabable. És un retrat molt ben girat que probablement no ha estat tan llegit com mereixia un treball semblant.