A l'hivern, la Ciutat quedava garrotada...


Municipi:Girona
Comarca:Gironès

testing image

A l'hivern, la Ciutat quedava garrotada pel que allí s'anomena "el fred negre". Les boires que pugen del riu estoven les lloses de pedra i els carrers suen humitat gelada. La nit és tètrica al ple de l'hivern. La tramuntana talla com un ganivet i s'esmuny per totes les escletxes. El fred penetra a les cases i les converteix en una gelera.

Desgraciat del que per feina o perquè vol anar al cinema li cal travessar els ponts... fins les voreres del riu estan fetes un glaç i més d'un captaire ha quedat mort quan només li mancaven dues passes per acabar de passar el pont de Sant Agustí, el més remaleït per la tramuntana.

La gent es tanca i s'arredossa al menjador. Allí no hi ha fred perquè hi ha braser, perquè es va estorar i perquè entre avis, pares, fills, néts, minyones, veïns i amics, a vegades trenta, quaranta persones, sempre hi són en un menjador.

I pobre del que ha d'anar a una habitació a cercar un mocador de butxaca. Pobra de la minyona que fa el sopar. Pobre del que puja l'escala. I més pobre encara el que ha de sortir a la galeria on sol haver-hi l'excusat, de cara al riu, de cara al Pirineu... Les pitjors pulmonies de la Ciutat Petita i Delicada s'han arreplegat una nit de desmanegament de ventre. Misèries de la vida.