L'Enrocat (fragment)


Obra:Llegendes alacantines (p. 10-11)
Municipi:Mutxamel
Comarca:Alacantí

testing image

L'Enrocat (fragment)

 

L'Enrocat començà a administrar justícia i cometé un crim contra un poderós terratinent que havia desallotjat els maseros d'unes terres sense respectar els tractes; sabedors que es preparava per fer un viatge, l'Enrocat i els seus hòmens es vestiren de guàrdies i, amb l'excusa de donar-li protecció, conduïren la diligència fins a un camí prou apartat i amagat de la ruta normal.

El segrestaren i demanaren rescat. Com la família es negà a pagar, primer els enviaren una dent, al cap d'una setmana, al no rebre contestació, li tallaren un dit i, dues setmanes mes tard, els feren arribar una orella del ric terratinent.

Furtava, torturava i matava però segons el codi propi. Conten que una vegada agafaren el senyor del Palau de Penyaserrada de Mutxamel. El dugueren a sa casa i l'Enrocat li demanà una bona quantitat de diners, a canvi de respectar-li la vida. El senyor de Penyaserrada jurà i perjurà que al palau no tenia una quantitat tan elevada. Atemorit els digué que tornaren dintre de vuit dies, que aquell era el temps que necessitava per arreplegar aquella fortuna.

Quan l'Enrocat i la seua colla se n'anaren, el ric no tardà en avisar la guàrdia civil i, confiat, es despreocupà pensant que mai més tornarien... Però als vuit dies justos, l'Enrocat i els seus bandolers es presentaren i li infligiren un cruel càstig per denunciar-los, fins que el senyor de Penyaserrada es va veure forçat a mostrar-los on amagava els diners.

L'Enrocat s'acostà a l'amagatall, obrí el cofre ple de monedes i només agafà la quantitat de doblers que li havia demanat al principi per a ell i la seua quadrilla, i n'agafà una quantitat semblant que repartí entre la gent del Ravalet que volteja el Palau.

No sempre els seus actes eren cruels i violents; l'Enrocat solia jactar-se públicament d'ésser implacable i malentranyat amb qui li feia mal però d'ajudar tots aquells qui sofrien opressió dels poderosos.