Sota les ordres de l'enginyer Méndez de Ras...


Obra:Els secrets de Meissen (p. 111-112)
Municipi:Alacant
Comarca:Alacantí

testing image

Sota les ordres de l'enginyer Méndez de Ras, coronel d'infanteria, foren els mateixos redimits els que s'encarregaren de bastir el poble illenc en què havien de residir, utilitzant amb aquest fi una pedrera nova localitzada a l'oest de l'i1la. En el transcurs d'un any s'havia aconseguit alçar cent vint-i-cinc cases que els nouvinguts ocupaven a mesura que es rematava la coberta. Vivien agrupats en quatre organitzacions gremials que responien als oficis de pescadors, palers, teixidors i boters.

Quan van tenir també acabada l'església, aquesta fou beneïda sota l'advocació de sant Pere i sant Pau, patrons de Nova Tabarca, i de la Immaculada Concepció. El poblat fou fortificat amb muralles, castell i baluards. Se'l dotà amb casernes, cavallerisses, casal del governador, llavadors públics, aljubs, fleca, forn de calç i un varador per a traure al sec barques de grandària mitjana. El rei concedí als colons un seguit de privilegis i d'exempcions i nomenà un governador militar al front de la guarnició. El recinte emmurallat tenia tres portals fortificats de comunicació amb l'exterior, sobre els quals es van aplicar sengles escuts de pedra amb les armes reials gravades.

Fora de la població, sobre la base d'una primitiva torre, es va construir un castellet reforçat amb bateries.

A més d'aquests ingenus colons que no coneixien més món que l'angúnia dels treballs feixucs de la captivitat, prompte van aparéixer uns altres italians del sud, alegres i oberts, que van ocupar les cases buides d'un barri sencer. Mentre els primers es dedicaven a la pesca de les diverses espècies marines que abundaven al litoral, els segons tenien per missió fabricar porcellana. Procedien originàriament de Capo di Monte. Napolitans tots ells, havien integrat la comitiva reial que perdé de vista el Vesuvi el mateix dia que el rei Carles III es desprengué de la felicitat llatina que el destí l'havia forçat a abandonar.