10 DE GENER (fragment)


Obra:Homilies de Medinyà (p. 193)
Comarca:Alt Empordà

testing image

10 DE GENER (fragment)

 

Sempre que és dijous —i me n'adono— penso: avui és mercat a Figueres. El significat dels dies de la setmana anava molt lligat als mercats: dilluns, a Torroella; dimarts, a Castelló; dimecres, a Banyoles; dijous, a Figueres; divendres, a la Bisbal; i dissabte a Girona. I això ho sabíem tots, fins els qui mai no anàvem enlloc.

Jo recordo els mercats del meu poble. De bon matí, quan sortia de missa primera, el cap de plaça ja era ple de pageses. Netes i arreglades, amb els davantals que duien marcats els sécs d'un planxat recent, arrengleraven els cistells on hi havia un parell de pollastres o de conills, o unes dotzenes d'ous rossos posats, amb molta cura, enmig de la palla. Els pollataires ja començaven a passar, amb cara de desmenjats, i iniciaven tot el ritual del regateig.

En sé molt poca cosa, de com anava el mercat, perquè anava a col·legi. Quan sortíem al migdia, ja escombraven la plaça. Feien uns pilons d'escombraries. El que més em cridava l'atenció eren les plomes de l'aviram que l'aire feia voleiar i així s'escapaven de les escombres de bruc que les perseguien inútilment.