15-III-02, DIVENDRES (fragment)


Municipi:València
Comarca:València

testing image

15-III-02, DIVENDRES (fragment)

 

És la segona vegada que visite Sant Miquel dels Reis. En l'ocasió anterior, encara l'estaven restaurant, hi esborraven els rastres de la presó que fou des del segle XIX per convertir-lo en la magna Biblioteca Valenciana. Un iaio meu, per part de pare, va estar ací tancat set anys després de la guerra civil. Quan he tornat a traspassar-ne les portes aquest esdeveniment s'ha fet absolutament present en el meu ànim. El que devem als ancestres, el que ens ha configurat com som des de la pregonesa de l'arbre genealògic s'arrapa a les pedres i no pot ocultar-se ni tan sols darrere dels llibres.

Faig una volta pel recinte. La restauració ha estat minuciosa, noble, generosa. El claustre sud és magnífic, amb la mena de solidesa renaixentista que podem esperar en un recinte d'aquest tipus. El nord, despullat d'arcades, clivellat per les cates arqueològiques, tancat pels murs amb finestres decididament carceraries, recorda més el pas de les successives edats i usos del gran mastodont de pedra.

Emmarcats per tota aquesta història, uns robots rectangulars porten silenciosament pels corredors els llibres des dels dipòsits fins a les sales d'investigació. Tot té un aspecte asèptic, ordenat, pulcre i reposadament eficient. Però a mi m'assalta, indeclinable, el passat: fa cinquanta anys, era el meu avi qui deambulava per aquests passadissos, potser esgrafiant a les parets d'una cel·la la cal·ligrafia de la desesperança.