Vicent Blasco Ibáñez naixqué en la casa número 8...


Municipi:València
Comarca:València

testing image

Vicent Blasco Ibáñez naixqué en la casa número 8 del carrer de la Saboneria Nova -hui Flor de Maig, com a homenatge al novel·lista- de València. Els seus pares havien comprat en quatre mil reals el traspàs d'una botiga de salses que era establida allí, de molt antic, gobernada per dues germanes conegudes per les ceguetes, una de les quals, viuda, tenia un fill canonge. Amb quatre mil reals més, compraren les existències -canella, pebre negre, pebre roig-, taulell, capses i prestatges.

Don Gaspar Blasco Teruel i donya Ramona Ibáñez Martínez, pares de Blasco Ibáñez, s'havien casat un any abans comptant ambs uns xicotets estalvis conseguits en molts anys d'aspre treball i de penoses privacions.

Aquests estalvis foren empleats en la compra de l'establiment, a on se n'anaren a viure en casar-se, i allò que els faltava els fon deixat per donya Vicenta Martínez, tia de la mare del novel·lista, que estava com a majordona en casa del famós llibrer don Marian Cabrerizo, el qual era, com els pares de Blasco, aragonès d'un poble xiquet, Vidueña. Els pares de Blasco eren de bona estatura, de forta complexió, d'una raça -aragonesa, com s'ha dit- acostumada a persistir sobre una terra dura, de grans gelors, de pobles dispersos, amb pocs camins i poca aigüa. El pare era d'Aguilar d'Alfambra, poblet: de la província de Terol, amb mig miler d'habitants, estès entre una lloma sense arbres, de poca alçada i l'Alfambra, d'escasses aigües, amb unes files de xops i àlbers que posen una pinzellada sucosa i fresca en un paisatge de línies eixutes i tons ermitans devastat per la destral del llenyater i els ramats dels pastors.