-Benvingut a aquesta humil escola...


Obra:Inquisitio (p. 16)
Municipi:València
Comarca:València

testing image

-Benvingut a aquesta humil escola -em va saludar. Em va prendre la mà, amb gentilesa, i va fer una mitja reverència. Li vaig veure la calba, que no amagava res, i vaig notar els seus dits freds, els que encara hi eren i els amputats. Tot el que tenia, i sobretot el que li faltava, ho mostrava sense vergonya. Em vaig imaginar la comparança de les nostres figures: la meva, ben plantada, encara jove i gallarda, la sotana planxada, el barret de teula allargat, les galtes ben afaitades i el nas fi (potser un pel massa llarg); i la seva, desendreçada, migrada, vidriosa i rosegada. Jo era un emergent doctor de l'Església, ell era un perdedor consumat.

-Don Gaietà, sóc Llorenç Ramo. Rector de les Escoles Pies.

-Gaietà, si us plau. No em cal cap tractament.

- Ah -em vaig allisar la sotana-. Molt bé, sí, Gaietà, tot sol. He vingut a trobar candidats entre els vostres xiquets, a buscar alumnes que puguin accedir a un ensenyament més elevat.

Com a rector de les Escoles Pies de València, era convenient que jo conegués els mestres de la ciutat i que els ajudés, encara que era excepcional que em desplacés extramurs. No vaig confessar al tal Gaietâ Ripoll, ni a ningú, que aquelles quatre parets de l'escoleta em resultaven familiars.

No li vaig dir que havia rebut instruccions de la Seu. Tampoc no li vaig dir que Déu m'havia escrit un destí, i que el meu destí s'havia aclarit en el seu rostre, i això últim no li ho vaig dir perquè encara no ho sabia.