Però la comentada mania d'alinear les vies urbanes...


Municipi:València
Comarca:València

testing image

Però la comentada mania d'alinear les vies urbanes, tan cara als ajuntaments que s'han succeït en la Casa Gran, ha aconseguit donar-li a aquesta un inharmònic i trencat aspecte, en què tot són angles i cantonades. La casa en què va nàixer el Sant, a l'últim tram del carrer, tampoc es deslliura de la passió pel rectilini. Total, que, a principis de la dècada dels cinquantes i per tal de guanyar metre i mig de calçada, es derrocà per alçar-ne una de nova. Aquesta es beneí el 30 de gener de 1955, imitant el seu exterior un casal del segle XV, i ocupant l'interior una capella octogonal amb una imatge del Sant Àngel de l'Apocalipsi, molt lluïda.

De totes formes, la casa natalícia que assolaren els regidors de la postguerra tampoc era la que havia vist nàixer a sant Vicent, ja que es tractava d'una edificació del segle XVII sense gran caràcter ni mèrit artístic. En resta el pouet i el pati que el rodeja. L'aigua del pou, com es pot imaginar, és considerada miraculosa; per això hi han ficat uns cassons de llautó, subjectes al mur per lleugeres cadenes per a que ningú els done de baixa, a disposició dels devots per a que puguen beure a voluntat. En unes rajoletes figura una inscripció recordant el que succeí quan l'epidèmia del còlera de 1853; aleshores varen traure's del pou miraculós 153.935 cànters d'aigua, que foren distribuïts per la ciutat per alleujament dels atemorits veïns, i 49.600 cànters més que s'enviaren per ferrocarril a d'altres poblacions afectades per la mateixa terrible malaltia.

És aqueix reduït corralet del pou un dels racons de València que val la pena de visitar, perquè totes les seues parets són cobertes d'antigues rajoletes, ingènuament pintades, en què es representen famosos miracles del Sant. Hi figura el del Mocadoret i altres que realitzà en la infantesa, ja que sant Vicent Ferrer fou un precoç taumaturg. Cosa que en aquestes ceràmiques pot observar-se: ressuscitant un xiquet mort i traient-ne un altre d'una cisterna. En una capelleta hi ha un gran quadre, molt ric en colorit, tal vegada de Vicent López, que figura el naixement del Sant al seu domicili notarial; i per una estreta i curta escala, al costat del pou, es baixa a un soterrani que forma volta, on pengen del sostre í dels murs gran quantitat d'ex-vots o presentalles.