La finestra


Municipi:Roda de Ter
Comarca:Osona

El 1985, iniciada la relació amb Montserrat Sans, amb qui es casarà el 26 de novembre de 1986, es traslladen a viure a la casa del carrer Josep Caminals, número 3, al primer pis, propietat del seu amic de joventut Emili Teixidor. Hi viuran set anys, fins el 1992. Aquí, hi enllesteix els llibres: Bon profit! (1986), dedicat als infants, per a qui també escriu contes; Els bells camins (1987); Temps d’interluni (1990), dedicat a la Montserrat, i Suite de Parlavà (1991), a Lluís Llach. Aquest darrer recull va ser escrit en part a la masia que el cantant tenia en aquest poble de l’Empordà.

Per a les lectures d’aquest punt, hem triat un fragment d’Obertura catalana, en què glossa l’encert de la vida compartida amb la Montserrat Sans; tres breus poemes de Temps d’interluni, on persisteixen les preguntes sobre el sentit del seu viure; el poema «Pa amb tomàquet», de Bon profit!, que mostra la seva dedicació a un públic infantil i juvenil; tres poemes d’Els bells camins, en els quals, de nou, es fa present, incisiu, el buit que sent a causa de la mort de la primera esposa, i finalment, dos poemes de Suite de Parlavà, sobre la relació amb altres geografies i el record de la pèrdua del temps, dels sentiments, dels éssers estimats.

Per si mateixa, la casa no té interès. Remarquem això, perquè amb l'omissió de la visita a aquest indret es pot abreujar la ruta total.

testing image

La finestra

No sé si dir que em sobta aquest silenci,
que em sobta més potser perquè el conec
i ja fa molt de temps que el delejava.

Tràngols i vents m'han dut on sóc, i em miro,
més que admirat, sorprès, o tal vegada
desconcertat i amb una certa angoixa.

Em costa molt respondre les preguntes
i fins i tot em costa formular-les,
com si de sobte hagués perdut el rastre
de mi mateix.

Ara escric i és quieta
la tarda que reposa rere els vidres,
com un espai de claredats molt íntim
que he retrobat, mentre per la finestra
contemplo els cims llunyans, majestuosos.