A la plaça major hi ha el bastió monumental de l'església...


Obra:Formentera (p. 65-66)
Municipi:Formentera
Comarca:Formentera

testing image

A la plaça major hi ha el bastió monumental de l'església, on des del cim es domina l'illa per totes bandes; l'antic ajuntament i el jutjat, en un mateix edifici d'aire singular i generalment pintats amb colors de pastisseria; una casa amb jardí encalcinada i brillant de proporcions pageses; dues banques antigues però de construcció recent; es Bar des Centro, o Can Campillo altrament dit, amb la seva terrassa on s'hi peten xerrades de posta a posta de sol i on s'agombolen multituds els capvespres de festa; el nou Ajuntament, amb balconada colo­nial de Cerámica i fusta; l'edifici de Telègrafs que és com un espectre del passat; i finalment el pati de la sagristia del monsenyor amb el terra de pedra massissa i un aljub que és una meravella.

L'església de Sant Francesc té el privilegi d'haver estat el nucli urbanitzador de la Formentera moderna. A inicis del segle XVIII la Junta de Millores deixà escrit el següent: «Els eivissencs que conreuaven Formentera, les terres que el Rei havia cedit a Marc Ferrer i a Toni Blanc, i que no s'atrevien a viure-hi per por dels algerins, decidiren a 1724 construir-hi una església que tingué la doble funció de temple i de fortalesa».

Aquesta església fou l'actual de Sant Francesc, assentada sobre l'església de sa Tanca Vella que tenia els seus orígens en la capella de Sant Valero que els repobladors del segle XIV van construir.

L'església de Sant Francesc s'inaugurà el 15 de maig de 1726. Actualment el temple té un regust de capella d'exvots, però sense vots, amb les clàssiques imatges de fang decorat que contrasten amb un Sant Crist de talla, monumental i d'autèntica factura moderna. Formentera, ja ho hem vist, es terra de contrasts. Escoltar-hi unes notes de Bach en la solitud de les altes i blanques parets i l'aroma d'espígol i de la cera verge és d'un plaer difícil de narrar.

A l'entorn d'aquesta església es començaren a construir les primeres cases. Fou el barrí que s'anomenà Poble de Formentera, i que avui forma l'actual raval de Sant Francesc. «A 1797 ja s'hi havien construït divuit cases, i se'n construïen altres dues» ens diu Marí Cardona.