Sant Ferran de ses Roques, des d'aquell moment...


Obra:Formentera (p. 63-64)
Municipi:Formentera
Comarca:Formentera

testing image

Sant Ferran de ses Roques, des d'aquell moment, ha evolucionat molt. No és que sigui un model d'urbanització  però és un model de ciutat de serveis, de comerç, d'oficis artesanals. La seva població s'ha anat acumulant en un nucli urbà a l'entorn de la seva parròquia: l'església de Sant Ferran.

L'església de Sant Ferran és al lloc més altet de la pobla­ció. Té al davant una plaça que es una veritable era, cada cop més envaïda per bicicletes, motos i altres vehicles de locomoció. Antigament Sant Ferran depenia de la parròquia de Sant Francesc. Fou un plet molt llarg i dur el de la construcció de l'actual església. Sobretot perquè un cop les autoritats eclesiàstiques decidiren la seva construcció l'emplaçaven prop les reials Salines, lloc que no fou al grat dels formenterers de Sant Ferran.

La construcció s'ajornà, i no s'inicià fins l'any 1883 quan fou possible fer-la a ses Roques i amb caràcter parroquial propi, no depenent de Sant Francesc.

L'església fou inaugurada el 30 de juny de 1889 i, ara, resulta que, potser com a compensació i premi al combat molt ben portat pels formenterers per la seva parròquia, la capella de s'Espalmador depèn d'ella.

L'enclavament de Sant Ferran de ses Roques és en un encreuament de carretera important. És un obligat pas cap a la Mola i tot el que se'n deriva, i el des Pujols, que després pot continuar a la Savina travessant ses Salines i vorejant l'estany Pudent. També per anar a cala en Baster cal passar per Sant Ferran.

Els seus entorns són d'una ruralia molt formenterera i molt variada. Els seus sembrats fan goig. I sobretot en fa l'esplanada on hi ha un dels molins típics formenterers, sense antenes, malauradament, però amb la seva torre intacta i tan caracterís­tica d'aquesta població interior de Formentera.