Precisament les restes arqueològiques del sepulcre...


Obra:Formentera (p. 60)
Municipi:Formentera
Comarca:Formentera

testing image

Precisament les restes arqueològiques del sepulcre megalític de Ca na Costa tenia, com tots els monuments funeraris, aquest sentit.

El trobarem seguint el mateix camí veïnal del cementiri, o bé anant directament per la carretera de la Savina as Pujols.

És un sepulcre disposat en forma d'estrella amb tots els senyals necrològics propis de la seva raó de ser, i amb la càrrega que proporciona el patrimoni antic de veritat. Ha estat datat entre el 1900 i el 1600 abans de Crist.

Les set pedres centrals del sepulcre formaven un cercle i, a l'interior, hi havia una planura on imaginem la deessa Tanit. El sol, pel forat adequat, anunciava el temps astronòmic, millor que el millor rellotge de precisió actual.

Ara és un conjunt de roques foradades, clivellades, presentades en la situació original, i que encara ha calgut protegir, poblades de fantasmes: gimnetes, grecs, antics romans, mercaders cartaginesos, orant als déus antics per la dissort, la tem­pesta, el llamp i els vents que fan rodar la mar. Tota una llarga història que ni els pirates van poder destruir i que la seva contemplació és enormement evocadora.