Es Pujols s'assenta en un terreny envejable.


Obra:Formentera (p. 56)
Indret:Es Pujols
Municipi:Formentera
Comarca:Formentera

testing image

Es Pujols s'assenta en un terreny envejable. Pertany a la venda des Molí-s'Estany. És una cala urbana com no n'hi ha d'altra, fragmentada per espigons naturals.

És important conèixer la configuració del seu litoral. Constitueix dos vessants separats per la punta Alta de la pedrera d'en Coix, un vora mar pedregós, de roques agressives, absolutament esmolades pels elements que els temporals fan agressius i que les inunden, i que han obligat a fer-hi un mur de contenció per protegir l'edifici hoteler que construí un català que es deia Rosselló, i que té un bon sabor romàntic.

En el vessant que mira la platja de Llevant hi trobem la platja des Canyers on hi ha l'escull des Xebel·lins. Una platgeta amplia i solitària, respectada com a ancoratge, contigua a les dunes arenoses, i la caleta des Pujols on hi ha nombrosos escars. La punta d'en Forn separa aquestes dues platgetes, i la més menuda queda a redós per Filia des Pujols. [...]

Des del passeig Marítim, a l'estiu, la munió d'embarcacions fondejades i circulants l'acoloreixen a balquena. Una sortida de sol des de la punta des Mabres o a la pedrera d'en Coix, o des de qualsevol de les múltiples terrasses del passeig, o dels escars de la platja, és una festa.

Es Pujols té de tot. És un nucli urbá dens. És el paradís del consumisme turístic. Pisos, tendes de totes menes, hotels, pensions, restaurants, joieries, sales de cinema i de ball. I mol­ta gent, àvida de sol, de calor i de viandes. És una disbauxa controlada, civilitzada, harmònica. Però al capdavall: disbauxa.