Un dels llocs més adients per a l'esplai ciutadà...


Municipi:Eivissa
Comarca:Eivissa

testing image

Un dels llocs més adients per a l'esplai ciutadà, és el nostre passeig de Vara de Rey. El seu origen va ser el monument erigit a la memòria del general Joaquín Vara de Rey, heroi de Caney, nascut a Eivissa. El rei d'Espanya, Alfons XIII, visità l'illa per inaugurar-lo. No podia fer menys per a qui havia demostrat tant coratge patriòtic...

Popularment, al passeig se'l coneix amb el nom de l'Alameda. Malgrat que ara, però, d'àlbers, no n'hi ha, en un principi se n'hi plantaren. Els exuberants arbres actuals, són plàtans blancs. La dràstica poda hivernal del seu brancatge, deixa les seves soques com si fossin potes de paquiderm. Però, també, hi ha baladres i, a l'altura del Cine Serra, un magnífic eucaliptus. De maig a setembre el passeig es converteix en una sonata de colors. Encara que dels baladres de l'Alameda en té cura el jardiner municipal, en veure'ls un recorda la cançó d'Isidor Marí:

 

Flors de baladre en un torrent

per on no passa mai la gent.

Amb poca cosa tenen prou

per treure un altre color nou.


 

Flors de baladre en un torrent,

tenen el cor de sol i vent.

Viuen només d'allò que cau,

aigua de núvol i cel blau.
 

En els darrers anys, l'Alameda ha recuperat protagonisme. Per les festes de Carnaval, desfressats, emmariolats i curiosos, ocu­pen la superfície del passeig. El diumenge desfila la Rua. Algun any ha fet tímida reaparició El Gato. Durant les Festes de la Terra, a l'estiu, l'Ajuntament hi organitza diversos actes lúdics. La nova democràcia ha convertit el passeig en lloc de trobades reivindicatives. Partits polítics, sindicats, associacions cíviques hi convoquen manifestacions pacífiques.