Si bé el padrí va néixer a Nils...


Obra:Un país de butxaca (p. 29)
Comarca:Alt Empordà

testing image

Si bé el padrí va néixer a Nils, els seus pares procedien de l'Empordà. L'àvia Ramona de Darnius, l'avi Rossendo de Sant Llorenç de la Muga.

Molta gent encara recorda en Rossendo cinquanta anys després de la seua mort. Venia de ca Cabreta, un mas dels serrats damunt de Sant Llorenç de la Muga. Aquest poble dista només quinze quilòmetres de Figueres, però tira més cap a la Garrotxa. Si no hi passés la Muga, Sant Llorenç no tindria res a veure amb l'Empordà. Ja muntanyeja. Les muralles, dignes de la ciutadella de Vilafranca de Conflent, recorden que, des del tractat dels Pirineus, Sant Llorenç de la Muga vigila la frontera francesa. [...]

Sant Llorenç de la Muga és un poblet que desperten els galls i els cotxes tot terreny dels barcelonins. Al temps d'en Rossendo Montalat hi vivien més de mil habitants. Malgrat l'aigua abundant i tots els hortets, el meu besavi va haver d'exiliar-se al Rosselló per no morir de fam. Si hi tornés ara, no se sentiria estranyat. Tret de les antenes de televisió res no ha canviat. Lees fonts d'aigua cristal·lina i els boscos, plens de bolets i de senglars, envolten la vila. Per tots els carrers l'aigua raja amb una música que us fa creure que les velles cases empordaneses s'han transformat en palaus flamencs. Com a Bruges, l'aigua raja eterna.