Fugint dels remolins del vent...


Comarca:Alt Empordà

testing image

Fugint dels remolins del vent, en Luard, sota el porxo d'en Balleu, amb una cosa que el dia abans havia estat un caliquenyo, enganxat a les dues i úniques dents que s'aguantaven perquè sí a les genives superiors, contava l'aparició de les ànimes en pena buscant grana de falguera al punt de la mitjanit de Sant Joan, al bosc de la Mora. Ell havia vist el llampeguejar dels grillons de les ànimes en caminar sobre els rocams del camí vell de Santa Creu. Havia vist astorat com, en caure les dotze batallades del campanar de la Selva de Dalt granaven les falgueres, i com les bruixes amb la possessió de la preciosa llavor, corrien amunt esperitades, per dalt la carena, i agafaven d'una volada el camí dels boscos de Recasens, ja que la grana té la virtut de tornar-vos com daines per més grillons que porteu als peus. Qui s'hauria atrevit a contradir-lo? Si algun marrec es girava la gorra del revés dalt el cap, en Luard, d'una clatellada la hi tirava a deu passes lluny per incrèdul.

A fora, les gavines juguen amb el vent, xisclen, es gronxen, mengen i es deixen esfullar la pena sobre les ones. A poc a poc, la tramuntana, amb el tràngol, canvia la fesomia del Port de la Selva, l'obliga a marxar al seu ritme. Els llaguts s'enfilen vora les cases i ningú no surt a pescar. A les escasses persones que passen per la riba, no els queda més solució que caminar o córrer de talons i amb el cos tirat enrere si van a favor del vent, o encorbades, amb la gorra fins a les orelles i les mans a les butxaques si van en contra. Llavors el cap es converteix en una enorme barrina que es fa lloc dins la ventada perquè hi pugui passar el cos. Els gats no gandulegen pels carrers; es deixen cremar els bigotis vora els tions, davant l'olla de les mongetes. Les dones adoben les xarxes sota teulat, i algun filador de gambines ha deixat la feina per un altre dia.

En fer-se fosc, la mar creix i ronca desaforada mentre a redós d'una bardissa, els dos carrabiners de guàrdia, en un diàleg trencat pel vent, maleeixen el temps i reneguen de l'ofici.