Darrera l'església del poble...


Comarca:Alt Empordà

testing image

Darrera l'església del poble s'enfila un mal camí que, fent ziga-zagues, us porta al coll de la muntanya. Un cop dalt, el qui solament hagués vist les cases i el mar des del turó de la Lloia, creuria que aquell no era el mateix poble. Les cases, sota mateix dels seus peus, semblaven avergonyides de no poder enfilar-se muntanya amunt per arribar a la capella i venerar el sant. Faltaven dins la badia aquelles papallones blanques que volen sobre els polsims de l'ona; aquelles barquetes gracioses que són el complement del paisatge.

A l'altra banda de la badia, les abandonades ruïnes del monestir de Sant Pere de Roda. A la llum del sol, haurien vist sortir de les torres romàniques del famós i quasi oblidat cenobi una ganyota per la ingratitud dels homes; que n'havien fugit.

A l'altre vessant, un ramat: Sota el pastor, s'estenia la plana empordanesa, amb tota la rialla fresca de la seva munió de masies, les seves viles humils, i el golf de Roses fins a les Medes que, més que illes, semblen petxines que es desprengueren impacientment del rocam de l'Estartit per anar a oferir-se a abraçar els fills de Grècia que els portaven la seva «manera», que havia d'arrelar fondament en aquesta planúria de meravella.