Ha entrat tramuntaneta.


Obra:Tot l'any a Cadaqués (p. 72)
Municipi:Cadaqués
Comarca:Alt Empordà

testing image

Ha entrat tramuntaneta. El mar queda opac, cobrint les meravelles del seu fons. El port s'omple de barques de vela, que es vinclen graciosament, imitant el vol de les gavines.

Ara es viu de cara al mar. El Cadaqués dels horts, ple de rumors de sínies i de reguerots, adornat de violes i clavellines, està oblidat. Molts estiuejants l'ignoren. No obstant, són d'una tendresa infinita aquests horts tan curosament conreats, en els quals els homes treballen cap al tard o a punta de dia.

Aquests horts, situats just al peu de la muntanya, formen una ratlla de verdor frondosa, entre els olivars i el mar. Les cases els tapen; llur encant és amagat, però els ocells hi tenen llur refugi i és la part del poble que coneixen millor,

Ara deixem aquests horts en la quietud de llurs plàcids capvespres i de llurs despertars. Ara és l'estiu, i el poble viu de cara al mar. Seguim, doncs, el seu ritme i, en una barca de motor o de vela, anem mar enllà. La proa talla l'aigua, que a cada banda s'alça alegrement, mentre la popa deixa un rastre d'ones i escuma. El vent ens acaricia, i la sal del mar ens fa la pell aspra i tibant.

El dia setze de juliol s'adornen les barques amb banderes de colors, que donen al poble una alegria vivíssima. Els balcons de les ribes s'engalanen també. Cap al tard, quan el mar queda en calma, aquest colorit s'hi reflecteix com una pluja de confetti. És llavors quan apareix en la riba la Mare de Déu del Carme, coberta per un mantell daurat que, reflectint-se dins l'aigua com un punt lluminós, avança, portada per soldats de Marina, impecablement vestits de blanc. Infinitat de barques, en les quals flamegen virolades banderes, la segueixen. La parsimoniosa música de la processó ajuda perquè les llums siguin més belles, i el dia es fon, dolçament serè, quan la Verge retorna al seu altar barroc, ple d'àngels i de flors.