Passat Sant Sebastià, el soroll del trull...


Obra:Tot l'any a Cadaqués (p. 17-18)
Municipi:Cadaqués
Comarca:Alt Empordà

testing image

Passat Sant Sebastià, el soroll del trull es fa sentir arreu, tan gran és la quietud.

Passen dones amb mallals al cap, àmfores que porten sobre els draps (curulls) que han caragolat amb traça. Àmfores plenes d'oli, que regalimant del trull omple les gerres, mentre transcorren les vetlles en què es tracen els plans per al pròxim Carnaval.

Perquè heu de saber que, a Cadaqués, l'oli que les dones porten dalt del cap amb aire triomfant servirà per a fer els més fantàstics vestits de disfressa. Ja des d'ara, mentre encara les minves de gener omplen el poble de quietud i de llum, i el trull funciona, es fan els preparatius.

Mirant figurins, buscant en els més amagats recons de les cases, s'obriran calaixos i armaris i en sortiran puntes, sedes, cintes i barrets de copa, plens de records ja esvaïts. Objectes que, escampats sobre els llits i sobre les cadires, seran font d'inspiració per a fer vestits de fantasia i el que calgui; l'or que han donat les oliveres, tot gronxant-se prop del mar, servirà sobradament per a comprar-ho.

El mes de febrer s'acosta. Mimoses i ametllers cobriran el paisatge de puntes blanques i grogues. Les noies corren d'una casa a l'altra preparant els vestits. Les mares vetllen per ajudar-les a cosir, i els homes avaren els llaguts, encenen els "petromax" i se'n van cap a Cap-de-Creus o cap a Joncus, a llevar les xarxes, que regalimaran sota el llum, plenes d'espeternecs de plata.

Als matins, la vida es concentra en els horts. Les dones renten la roba sota un cel clar, els homes caven o reguen. L'aigua xarbota arreu pels regadius i pels safareigs. Les veus ressonen.