S'apropava la primavera i a casa esperàvem


Municipi:Cadaqués
Comarca:Alt Empordà

testing image

S'apropava la primavera i a casa esperàvem l'arribada d'un amic d'en Salvador que encara no coneixíem. Decidírem passar la Setmana Santa a Cadaqués perquè creguérem que li agradaria més que estar a Figueres. I així fou realment. Federico García Lorca, que no era altre que l'amic que esperàvem, queda meravellat.

-Es un paisaje eterno y actual pero perfecto -digué commogut. En arribar el captard anàvem junts a fer les passejades de costum pels olivars i ens deia que li semblava trobar-se a Terra Santa. Més endavant afegiria -: Olivos de Cadaqués, ¡qué maravilla, cuerpo barroco y alma gris!

De seguida sentírem per ell un gran afecte. Quan en Salvador ens explicà que havia escrit una obra de teatre, ell ens digué que ens la volia llegir perquè no hauria cregut mai poder-ho fer en un ambient tan íntim i acollidor. Així fou com enmig d'un gran silenci i expectació, en el menjador de la nostra casa de Cadaqués presidit per la marededéu barroca que des de la capelleta endomassada de verd ens mirava somrient, tingué lloc la lectura de Mariana Pineda. En acabar tots estàvem emocionats. El meu pare cridava exaltat dient que en Lorca era el poeta més gran del segle, jo tenia els ulls plens de llàgrimes, i en Salvador ens mirava curiós i enorgullit com dient-nos: «Eli, què us pensàveu?», complagut al mateix temps de la nostra reacció mentre mirava García Lorca, que no es cansava de repetir com se sentia d'agraït pel nostre entusiasme.

D'ençà d'aquell moment fou per al pare com un altre fill i per a mi com un altre germà. Arribà a compenetrar-se de tal manera amb tot el de casa que fins en el més insignificant prenia part.