Un viatge frustrat (fragment)


Municipi:Palafrugell

testing image

Un viatge frustrat (fragment)


Li vaig prometre que, si es moria abans que jo, posaria una pedra a Aigua-xellida per recordar la seva estada en aquelles solituds, entre l'errabunda escuma de la mar i el perfum deliciós dels pins. Aques­ta pedra contindrà una inscripció exigida per la seva tendra dolçor i la seva ferotgia. Serà una pedra de granit i les lletres tindran una rústica cal·ligrafia.

 

ENTRE1917 I...

VISQUÉ EN AQUESTES SOLITUDS, ALLUNYAT DELS HOMES I DE LES DONES, SEBASTIÀ PUIG, CONEGUT PER HERMÓS, ANALFABET, HOME FELIÇ, HOSPITALARI, PESCADOR, MARINER, CAÇADOR,

GRAN CUINER.

TUQUE PASSES HAS DE SABER

QUE SI NO HA TORNAT ÉS PERQUÈ NO HA POGUT.

O PERQUÈ L'HAN ENGANYAT COM UN XINO.

 

Aquest epitafi no té pas la serenitat de la pètria cal·ligrafia romana, ni crec que esdevingui una inscrip­ció famosa. És el fruit del meu agraïment modest i dels sentiments que m'inspira l'amic i company de tantes aventures. Serà simplement un petit tribut al record de les nits de fosca i de lluna que passàrem ple­gats per les aigües d'aquest litoral i de les quatre o cinc mil sardines fresquíssimes a la brasa que menjàrem en companyia... Sense oblidar el pa i el vi.

Això són fets dignes de tenir-se en compte, perquè es podria sostenir, sense impertinència, que fora d'això tot és desvari, fum i cendra.