Don Miquel s'havia casat...


Obra:La "Virreyna" (p. 53)
Indret:Castell
Municipi:Alaró
Comarca:Mallorca

testing image

Don Miquel s'havia casat amb dona Antonina Gelabert, que aportava, en el terme de Binissalem, unes terres aproximes a les d'ell, les quals, si no fos perquè can Jeroni acabava de passar a una branca secundària, s'haurien pogut incorporar quasi sense solució de continuïtat a can Sec i a altres terres de la casa. Així i tot, si no confrontaven, les finques eren quasi veïnades. Des de Binissalem a la Penya de can Jeroni s'hi podia anar a peu i can Jeroni, ni que pertanyés als cosins, no deixava de ser un bocí de Tofla.

Perquè aquests llocs, que després he volgut poetitzar sota el nom de Bearn, fins al punt de descriure dins la clastra dos canons de bronze que mai no han existit, més que una possessió semblen constituir una comarca i més que unes terres immòbils li feien pensar a don Miquel en un organisme bellugadís i fabulós que assimila allò que el rodeja per a convertir-ho en substància pròpia i que perd al mateix temps bocins de la seva integritat per a recobrar-la més tard, com un dragó perd la coa que li tornarà a créixer; i així, dins la fugacitat de les coses, constitueix l'immutable, simbolitzat per un nom, igual que en les religions o en les històries de màgia.

Un nom que es compon d'altres noms que el defineixen i el diversifiquen: can Sec, can Negret (perdut pels avantpassats de don Miquel des del segle XVIII), can Morrut, can Jeroni (ara en poder de la branca segona de la família, resident quasi sempre a Binissalem) i can Bescaí, de la mateixa branca segona, que si bé havia separat can Jeroni de can Sec, fent-lo binissalemer, incorporava en certa manera a la vella Tofla les terres de can Bescaí, amb el seu casal antiquíssim del temps del moro, modest, quasi pobre, quasi un munt de pedres, però perdurable com la pedra mateixa. Hi havia a més altres parts secundàries, que es dessoldaven i es tornaven a soldar a la principal, com cas Carboner, Sa Rota dita des Capellà Cremat, abandonada dins l'alzinar, Sa Tanca de Sa Font o S'Hort de Baix.