Dies d'hivern, molt variable el temps


Obra:Totes les Balears (p. 156)
Municipi:Bunyola
Comarca:Mallorca

testing image

Dies d'hivern, molt variable el temps: lluen sols de claredat aguda i, una hora més tard, un dens volum de grops encapota el món. L'illa és trista sense sol i, ara, amb els arbres desfrenadament nus. La soledat del camp, com si tota il·lusió se n'hagués anat. El monstruós tronc de l'olivera, amb la seva estòlida serenitat. Planters de garrofers, en terra de rocall. Sí, l'ametller sense fulles... I les punxegudes, enormes, obscures muntanyes tancant pel Nord, cap a Sóller i Valldemossa.

Sóc a Raixa, l'antic casal deshabitat, com enmig del no-res, encara que suri subtil l'encís dels paisatges on solament alena el silenciós i expansiu créixer dels vegetals, la seva bellesa esquiva com la d'una nimfa, la seva inhibida voracitat. Des de la rústica i senyorial galeria italianitzant contemplo un ordenat jardí de xiprers, que ja havia vist abans en un quadre de Santiago Rusiñol. Sobre la solemne portalada d'entrada destaca un escut amb l'agressiva àliga bicèfala dels imperials Habsburg. És que un Despuig salvà la vida al cèsar Carles a Augsburg, i aquest l'armà cavaller atorgant-li el privilegi d'usar l'orgullosa panòplia.

Raixa va pertànyer al cardenal Despuig, de cara rodona i blanca, fidel a la Roma de Pius VI, de Pius VII, ciutat i pontífexs i cardenal sotmesos a les glorioses embranzides de Napoleó. Antoni Despuig i Dameto una vegada, navegant rumb a Itàlia, presencià com el veloç espant d'un terratrèmol assolava les costes de Calàbria. En una altra ocasió, segons escrivia un secretari seu, «Despuig está sangrado dos veces, pero va bien; creo que no es más que un fuerte constipado pillado en estos teatros de carnaval».

Ah, temptadora Ciutat Eterna... També promou el procés de beatificació de l'única santa —o sant— mallorquina: sor Tomassa, que anava fent de serventa per Raixa i per Valldemossa, frenèticament assetjada pel Dimoni. També excavà llargs anys en els pujols d'Arícia, i emplenà Raixa de frontons, bustos, marbres, alabastre.