La casa és típicament mallorquina...


Obra:Tres guies (p. 469)
Municipi:Bunyola
Comarca:Mallorca

testing image

La casa és típicament mallorquina, bastida segons la tradició de l'illa, al voltant d'un pati gegantí. La capacitat dels mallorquins per a adoptar les formes italianitzants s'ha vist demostrada en les cases de Palma i en alguns detalls de Raixa, com ara l'extensa galeria o llotja, no pas oberta a l'interior, sinó a la façana.

El cardenal féu portar des de Roma marbres i escultures greco-romanes i les col·locà en diverses grans sales de la casa. Es tractava d'una col·lecció importantíssima provinent d'adquisicions i de peces aportades directament, és a dir, trobades a les excavacions que, per compte seu, foren fetes a Ariccia, prop d'Albano, on se sabia que estava situat el temple que Domicià dedicà a Egèria. Només en queden algunes restes que en donen una idea ben pobra, dipositats al Museu Municipal de Bellver.

Els jardins són del gust del segle XVIII. L'escalinata monumental que corona una font, tota adornada amb semicolumnes, gàrgoles i figures, és d'una bellesa sorprenent i sembla flotar-hi al damunt la malenconia vaga de Santiago Rusiñol, que pintà aquests jardins. Tot ja té un punt de maduresa gairebé decadent, però el seu encant és molt viu.

Per la resta del jardí hi ha distribuïdes tot de relíquies arquitectòniques al gust de l'època, així com alguns motius escultòrics que podem suposar que féu tallar expressament el cardenal per artistes italians que residiren a Raixa. És notable l'estany ombrejat de pins i d'altres arbres. Diuen que fou construït sobre fonaments àrabs; constitueix el dipòsit artificial d'aigua més gran amb què compta l'illa.