El dissabte me'n vaig venir a Sant Pol...


Comarca:Maresme

La Fundació Pere Coromines, d'Estudis Filosòfics, Històrics, Literaris i d'Investigació Lingüística (FPC) va ser creada pel lingüista Joan Coromines (Barcelona, 1905-Pineda de Mar, 1997) poc abans de la seva mort i porta, per exprés desig testamentari, el nom del seu pare, l'escriptor, polític i economista Pere Coromines i Montanya (Barcelona, 1870-Buenos Aires, Argentina, 1939), per a qui el seu fill Joan sentia una especial veneració. Entre els objectius diversos de la Fundació, constituïda el 17 d'abril de 1997 sota la presidència de Max Cahner, ressalten la preservació, divulgació i continuació de la feina gegantina de Joan Coromines, així com la vetlla i la salvaguarda del seu llegat intel·lectual i moral. El 28 de setembre de 2006 el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, va inaugurar la seu de la Fundació Pere Coromines a Sant Pol de Mar, a l'antiga casa d'estiueig dels Coromines, completament rehabilitada, d'aquesta població costanera del Maresme. Tot i que Joan Coromines va viure els darrers anys en una casa del carrer Roger de Llúria, 14, de Pineda de Mar, moderna i sense cap interès patrimonial, on va acabar el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, i hi va morir, l'evocació de la seva figura la farem també en aquest indret de Sant Pol. A la Fundació s'hi conserven les famoses calaixeres per guardar els cedularis de les seves obres lingüístiques, la seva biblioteca i altres objectes d'interès com la taula de treball i la famosa màquina d'escriure Underwood. En les diferents dependències de la Fundació, especialment en el que fou despatx de Pere Coromines quan habitava la casa i on es guarden alguns busts del personatge, podem llegir, primer, un retrat que Josep Pla va fer de l'escriptor, i tot seguit: dos fragments de cartes entre pare i fill; un fragment de carta adreçat per Coromines a Pompeu Fabra; un fragment de parlament de quan li va ser concedit el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes; un fragment de l'homenot que li dedicà Pla i dos breus escrits de Josep Maria Espinàs.
testing image
Dolors Rusiñol Cirera:http://www.endrets.cat/bloc/wp-content/uploads/2012/03/eldissabte_coromines.mp3

Sant Pol de Mar, 7 de desembre de 1925

Estimat Joan:

El dissabte me'n vaig venir a Sant Pol per a escriure una breu Història d'aquest llibre, que es publicarà com a pròleg del Tomàs de Bajalta. L'obra està tota impresa i durà un cul de llàntia gravat al boix per En Ricart amb la morratxa i la llegenda Tot és u. El publicarem per la setmana entrant (3.000 exemplars).

Així que vagi a Barcelona endegaré com pugui la teva matrícula per a la convocatòria extraordinària.

Totes les coses que vares demanar-me estan en camí pel mateix conducte que em proposaves. El que hi ha és que no sempre vénen les coses a tomb i podria ésser que encara no haguessin arribat a Montpeller. El llibre que encarregares a can Bosch te l'enviarà ell mateix després d'haver-lo tingut un dia a casa. Sempre ho farà millor ell, que és llibreter.

No estalviïs res del menjar, ni passis fred. Si has de menester roba, compra-la. No pot ésser que 5 kg de llenya durin tants dies, però si has de gastar més en calefacció, gasta-ho. En les altres coses, estalvia, perquè aquest any amb l'estada de la Celestina a Davos i els comptes del canvi de casa no sols no hem avançat res sinó que ens hem endarrerit. Aquí t'envio 50 ptes. que m'han donat de les butaques del Liceu per una funció d'En Fleta. Vaig pensar que tu en tindries gairebé per escalfar-te tot l'hivern. [...]

Adéu, cuida't bé i pensa que mai comprendràs prou el sacrifici que em costa de tenir-te tan lluny de mi. T'abraça el teu

Pare