En Tomàs va fer el gest...


Obra:La comuna de Puigcerdà (p. 180-181)
Municipi:Puigcerdà
Comarca:Cerdanya

testing image

En Tomàs va fer el gest d'abraonar-se damunt d'en Mateu. Eren al bell mig del parc, just al lloc més obac i fosc i on el quiosc els amagava de la vista d'algú que pogués passar per l'altra banda de l'estany. Abans que en Tomàs arribés a tocar la cara del seu oponent, en Juli Mateu va treure una pistola de la butxaca de la jaqueta i li va dispa­rar dos trets. El fill gran dels Bertrand es va posar les mans a l'estómac i es va rebolcar de dolor per la gespa verda, que es va anar tenyint de roig espès amb molta rapidesa. La mateixa amb què el fill gran de la família Bertrand va veure amb esglai com li marxava la vida.

L'agressor va netejar l'arma amb un mocador i la va llençar a l'estany. Les ones van descriure un cercle perfecte damunt l'aigua. Després va agafar en Tomàs per les aixelles i el va incorporar. Li va treure la jaqueta, i li va prendre els diners que portava a la cartera. Va tornar a deixar el cos amb tota suavitat damunt la gespa. Va espolsar els quatre brins d'herba que hi havia enganxats a l'esquena de la jaqueta blau marí que portava el mort, i va tornar cap a la casa dels Bertrand. La jaqueta no tenia ni una taca de sang. Va entrar sigil·losament al jardí i la va deixar penjada del respatller de la cadira de vímet on, fins una estona abans, havia estat assegut el mort. Després va marxar cap a casa seva amb el mateix silenci.

L'endemà unes dones que anaven a la sèquia a primera hora del matí van trobar el cadàver del fill gran de l'empresari. Tal com estaven les coses, ningú no va dubtar d'acusar als anarquistes de l'assassinat. En Juli Mateu va ser un dels primers a donar el condol a l'entristida família. Va estar una bona estona a la casa, mostrant-se afligit, oferint-se per al que calgués i teixint la seva coartada.