Des del pla se puja per un dolent rampant...


Obra:La Cerdanya (p. 115)
Comarca:Cerdanya

testing image

Des del pla se puja per un dolent rampant, pel caient nord de la serra. La gola del precipici s'obre al fons. És un mal passant per les cavalleries, que pateixen molt en els sobtats revolts, en els quals a son trepig les pedres s'esllavissen rodolant fressosament en avall. De tant en tant se troben petits reparadors amb clapades de bosc. L'últim tros és el més dret i esbufegador.

Coll de Prat Aguiló o Pas dels Gosolans —2.450 m. alt. —  dalt de la gran nervatura de la serra del Cadí, entre els cims de Comabona, arrodonit en son cim, i el seguit dentellat de la imposant i majestuosa serra. Forma una cresta rocosa, molt esgalabrada i recta vers el costat nord. Son rampant és menys inclinat pel costat de migjorn en el cient de l'ensotalada coma dels Cortils.

Se frueix d'un preciós cop de vista de les timbes, penyalars, trencalls i cimals de la serra amb sos grans grops avençats i ses dentellades puntes. És superba la gran extensió d'estimballs paorosos i desballestament de roques que s'oviren en el llarg tirat de la serra, en son costat nord.