Als matins, a Port-Lligat...


Obra:Tot l'any a Cadaqués (p. 77-78)
Municipi:Cadaqués
Comarca:Alt Empordà

testing image

Als matins, a Port-Lligat hi ha un espeternec de peixos, que les dones venen a crits, i les minyones es disputen. El mar "com un mirall", emmarcat per les illes que tanquen aquest port melangiós, recull el verd fosc d'uns xiprers i la corba elegant de les barques.

Hèctor, amb la xarxa envoltada a l'espatlla, va descaragolant-la i estenent-la sobre el verd prat que voreja la platja. D'altres pescadors, asseguts sobre l'herba, vora les armellades ja seques, fan sortir el dit gros del peu per un dels forats i, traient-se una agulla de fusta de dalt de l'orella, comencen a adobar cantant habaneras.

Els pescadors vells han estat quasi tots a Cuba, a Gènova, a Tierra de Fuego, a Marsella; molt pocs a Figueres i a Girona.

Vora del mar, llurs dones es barallen amb les minyones, que els regategen el peix.

Port-lligat espera retrobar la seva indispensable tristesa i no pren part en l'aldarull amb què, a l'estiu, els seus matins es desperten. Port-Lligat espera quedar-se solper fer relluir els vidres verds i grocs del cementiri, per concretar l'estructura de les illes que l'envolten, per fer més estéril encara l'aridesa de la Punta de Sant Antoni, per enfosquir els seus xiprers i perquè els suros i ormeigs que pengen a les parets de les barraques augmentin llurs relleus, creant enigmàtiques ombres. Port-Lligat necesita estar sol per a recobrar, en fi, el seu veritabe aspecto de trista i misteriosa melangia, dotant els pescadors d'un mimetisme enervant i ajuntant les coses més dispars. Suros i epidermis, robes i algues, insectes i ormeigs. Allí tot és dispar i únic, misterios, trist i estranyament mort.

Cap al tard, surten les enceses d'aquest petit port. El llum, col·locat a la proa, forma a l'entorn de les barques una aurèola que aclareix l'aigua i dóna vida al fons del mar. Cada barca avança com flotant, sobre un tapís d'algues i peixos, d'un colorit verdós, i en avançar deixa un rastre fosforescent en la part fosca de la ppa.

No són moltes les enceses que hi ha a Cadaqués; però si n'hi deu, elles donen a les nits un encís especial. Lliurs llums brillen al lluny, i quan calreja retornen al port confonent-se amb la claror groguenca de l'alba.