Aquest dia 30 de novembre de 1920...


Obra:Barcelona tràgica (p. 132)
Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Aquest dia 30 de novembre de 1920, al matí, van ser conduïdes al port les trenta-sis personalitats del moviment sindical, en­tre les quals hi havia Salvador Seguí i Lluís Companys, per ser deportades al penal de la Mola de Maó a bord del vaixell Giralda.

A les sis de la tarda, quan ja havien encès l'enllumenat públic, l'advocat Francesc Layret sortia de casa seva del carrer Balmes, número 26, trontollant sobre les crosses, per muntar al cotxe de l'esposa de Lluís Companys, que l'estava esperant. Tenien la intenció de traslladar-se a l'ajuntament per intercedir pels depor­tats. Un noi d'uns vint anys, vestit amb una granota blava de mecànic i una gorra grisa, va creuar el carrer àgilment, va passar per darrere del cotxe, va treure de la butxaca un revòlver, va allargar el braç per posar l'arma ben a prop del rostre de l'advocat i va prémer set vegades el gallet abans que l'home, atònit, es desplo­mes. Una bala li va perforar el front i li va sortir pel parietal esquerre, dues més li van destrossar els pòmuls, una de quarta, el nas, i les altres tres, a la babalà, es van clavar en el cos convuls que queia, una a l'axil·la dreta i dues a l'espatlla esquerra.

Segons els papers del Miquel Jinete, el noi de la granota es deia Fulgencio Vera, però l'anomenaven Mirete, i només va co­brar cent pessetes per l'execució. Al seu voltant, a les cantonades i a l'altra vorera, muntant la paradeta que havia de protegir-li la retirada, hi havia el Carlos Baldrich, l'Onclo, l'Ángel Coll i el Ful­gencio Grísca. El Miquel no esmenta el seu nom.

La senyora Companys només va exclamar: «Pobre senyor Layret!».

L'endemà, els venedors de diaris a les cantonades cridaven:

«Assassinat Francesc Layret! Assassinat l'advocat dels obrers!».