testing image

Mossèn Cinto, que estava a son escriptori llimant versos, esdevé tot groc i, fondament contrariat, crida l'Amparo, perquè jo, directament, li propini la píndola. La noia la rep, asseguda a la butaca pariona de la meva junt al sofà del cap del despatx oposat al de la taula escriptori on resta el gran poeta tot moix i consirós, aclofat en son cadiral de vaqueta. L'efecte que la nova ha produït a l'Amparo és evidentment d'ira. Ha esdevingut verd-groga com un poncem; però calla, esperant que digui quelcom son gairebé pare adoptiu. Aquest, amb veu trèmula i tènue, gosa per fi preguntar-me què és el que llavors convé més fer. Jo aconsello no insistir amb apel·lacions inútils i pagar incontinent les costes a fi que no les augmentin amb noves diligen­cies que es poden estalviar.

Llavors ve una escena doloríssima, escandalosa. Mossèn Cinto resta altre cop callat, capcot, amb les mans humilment plegades damunt la cartera, sense ni gosar aixecar els ulls, a l'hora que l'Amparo, fits els seus en ell, guaita sos més lleus moviments amb un somriure pèrfid als llavis que se li va accentuant gradualment, fins que, de sobte, encarant-se amb mi, esclata amb veu aspra i plena d'ira, dient:

—Que no veu com calla? Què es pensa que farà aqueix home? ¡Ver­sos, versos, i res més! Dels interessos nostres ni se n'ha cuidat ni se'n cuida, ni se'n cuidarà mai!

En sentir un afront tan injust, tan indigne i insolent, puc a dures penes contenir l'impuls que sento de castigar amb les mans aquella salvatgina; respecto a l'agredit el major dret que té de reptar-la; però com que ella segueix provocant-lo amb la desvergonyida mirada, i ell continua capcot i arraulit com un anyell... ja no puc més; m'encaro amb la salvatgina i, tot foragitat, li dic:

—Amparo, cregui'm, retiri's i no badi boca; perquè si torna a insolentar-se davant meu contra el sant home a qui vostè, desagraïda!, deu tant i tant, jo, que no tinc la seràfica paciència d'ell, li deixaré a vostè marcats els meus dits a la cara. Poca-vergonya! Desagraïda! Vagi-se'n, cregui'm, vagi-se'n.