Establiment de Les Escaldes...


Obra:La Cerdanya (p. 157)

testing image

Establiment de Les Escaldes —1.350 m. alt. — sota   l'hermosa barrancada de Coma  Armada, en lloc descobert, en un estrep del Pic de Coll Roig,  en el massís del Carlit. Domina un magnífic panorama, en part  sobre muntanyes i en gran part sobre la Cerdanya. Gaudeix d'un clima sec i sa de molt bona temperatura en els mesos d'estiu. Estava concorregut especialment per famílies barcelonines abans de la guerra. Cóssos d'edifici capaços per a més de 400 persones, amb cambres ben arreglades, restaurant, vàries cuines apart per a famílies, sales de lectura i conver­sació, saló-teatre, amples terrasses i un magnífic parc, jardins i bones arbredes al voltant de l'establiment i dret al barranc de Coma Armada, ben hermosejat i convertit en lloc deliciós, amb molt bell saltant d'aigua.

Nou Sanatori a l'estil modern obert a l'hivern.

La cascada de les Escaldes cau en amunt de l'establiment, amb extremada força per alt i recte desnivell, llençant un blanc espurneig al rebotre per les roques. A curtes distàncies hi ha ponts que atravessen el riu facilitant no sols la comunicació de les dues bandes del parc sinó que afavoreixen ade­més el bell aspecte i contemplació de la cascada. En el parc hi ha una preciosa varietat d'arbreda i està ornat per un petit llac. És un veritable pa­radís.

Abans d'arribar a l'establiment descriu la carretera una ràpida zigzagada per a guanyar altura.

Les galeries de banys estan ben disposades i tota la instal·lació hidroteràpica convenientment muntada: dutxes, aparells d'instal·lació, pulverisació, etc.

L'estació comenca l'1 de juny i termina  l'1 d'octubre.

Aquestes termes eren ja conegudes en l'antiguetat, havent desaparegut tot vestigi dels banys romans, que existien en­cara en el segle XVII.