Illa Roja


Indret:Illa Roja
Municipi:Begur

testing image

Illa Roja

Enguany no hauries pogut nedar a les nostres roques han embrutat el mar.
(Maria Rosa Llabrés)

Equiliquà: em deixava l'illa Roja, el pedrot que dóna nom a la cala que fa de frontissa entre Begur i Pals. L'illa Roja hissa l'emblema del nudisme, i només fa d'illa els mesos d'hivern, quan l'envolta l'aigua, perquè la resta de l'any un istme de sorra la connecta amb terra ferma. Llavors és com si la Península Ibèrica fos un transatlàntic gegantesc, i l'illa Roja —roja tot l'any— fes de norai.

L'illa Roja és i fou el santuari del nudisme casolà, sense budisme, desacomplexat i antiestètic. Venint de la cala de les Dones —quin nom—, pel camí de ronda que s'arrapa a la tartera, arribes a l'alçada de l'illa Roja, amb xancletes, tovallola, banyador, para-sol i disset anys. Des de la talaia ataülles arengades nues, flàccides, un edèn prohibit, i un galipot incongruent de crema solar al mar, fins que:

d

a

v

a

ll

e

s les escales i a la sorra falques el para-sol, com el primer franciscà espanyolàs —espanyolàs, avant la lettre—, que clavà el crucifix a l'arena del Nou Món. Llambregues, dubtes, ets escardalenc, però finalment, som-hi, et treus el banyador i l'enravenamenta, benvingut al club sense pudor, que ja formes part del toptèn.

La resta de sapients no, de cap de les maneres, però tu fas nudisme per distingir-te. La brisa t'acarona la bossa dels ous, banyar-se despullat és una joia, estalviar-se marques de banyador, regalar-se la vista amb estampes de manual de prehistòria. Convidar-hi la nova nòvia? Amb la que et casaràs tot començarà aquí, però tu encara no ho saps.

Fora d'algun miracle anatòmic, el nudisme no convida a l'onanisme. Perquè els nudistes no budistes es treuen biquinis i banyadors, és obvi, però en cap cas abandonen els altres complements. Els uns llueixen gorres, xancletes i ulleres de sol; les altres ostenten sandàlies i penjolls. I n'hi ha un munt, de pell de betum de garum, que arriba al súmmum del carnum: van en boles, esclar, però duen ronyonera. És l'atmosfera, a l'illa Roja.