L'ermitana (dona vella) de la capella de la misericòrdia...


Municipi:Canet de Mar
Comarca:Maresme

El santuari de la Mare de Déu de la Misericòrdia va ser projectat per l'arquitecte Francesc Daniel Molina poc després d'haver enllestit la plaça Reial de Barcelona, seguint l'estil neogòtic del francès Violet-le-Duc. El 31 de gener de 1853 es va posar la primera pedra i les obres van durar quatre anys. S'ha convertit en centre de devoció mariana dels canatencs i de tot el Maresme, especialment la banda nord. En el mur de davant del santuari, a tocar d'un parc infantil, pujant el passeig a mà esquerra, hi ha cinc grans plafons amb textos de diversos autors dedicats a la Mare de Déu (Pitarra, Joan Perucho, Antoni Deig, Salvador Espriu, Olga Xirinacs, etc.). Segons tradició popular, Verdaguer va escriure la quarteta que transcrivim en el llibre d'honor del temple, cremat durant la guerra del 1936, així com recollí una breu llegenda sobre la Mare de Déu. Modernament li han dedicat també poemes Climent Forner (Manresa, 1927), i, el 1982, Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929-2003).
testing image

L'ermitana (dona vella) de la capella de la misericòrdia, de Canet, diu que ella, un dia, trobà la Verge tota mullada i empolsada de sorra i amb lo front rajant de suor. Ella exclamà:

-Quin trànsit hi haurà hagut a la mar!

Al cap de pocs dies, se presenta un capità d'un barco que s'havia perdut, que venia de genollons des de Canet. Llavors giraren de cara a mar la santa imatge, que estava de cara a la muntanya.