L'any 1929 fou l'any...


Comarca:Barcelonès

testing image

L'any 1929 fou l'any de l'Exposició Universal de Bar­celona i l'any en què caigué la Dictadura de Miquel Primo de Rivera, que tots coincidim a qualificar de mig paternalista. Amb els meus tendres 18 anys arribava jo a l'Hospitalet de Llobregat i m'instal·lava al carrer del Xipreret, a casa d'un germà meu que s'hi havia casat feia anys.

Llavors, aquesta ciutat ja es movia en el frenesí d'una creixença desmesurada i, dins d'ella, entre d'altres, hi havia tres sectors ben definits que eren: l'Hospitalet-centre, Santa Eulàlia de Provençana i Collblanc-La Torrassa. Jo em movia i vivia dins l'Hospitalet-centre i val a dir que les altres barriades de la ciutat vivien ben desconnectades, de tal manera que semblaven nuclis a part.

Llavors, l'Hospitalet-centre, llevat d'algunes instal·lacions industrials, era encara més aviat agrícola. Tenia aquells camps ubèrrims de la Marina que s'estenien més enllà del carrilet (Ferrocarrils Catalans) i que avui, als qui, com jo, no hem pogut seguir de la vora el procés evolutiu d'aquests darrers trenta anys, ens colpeix fortament, i quedem astorats davant el canvi efectuat, amb tantes i tantes urbanitzacions, tants i tants locals industrials, tants i tants gratacels, sorgits com per art d'encantament en aquells indrets on, del meu record, només hi havia camps d'aufals i rengleres inacabables de carxoferes.