El barri de casa, al carrer de Còrsega 333...


Obra:Caritat (p. 80-81)
Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

El barri de casa, al carrer de Còrsega 333, era molt lluny d'aquesta ciutat propicia a la imaginació. Llavors era un lloc força excèntric. La Diagonal, plena de fang, il·luminada per petites bombetes i ben deserta, al vespre. Una casa de pagès, entre Claris i Llúria, d'on cada vespre sortia el ramat de cabres que donava el tomb pel barri i acompanyava el carret que duia la llet a casa. Encara vaig poder anar, potser una sola vegada, amb el tramvia de cavalls que de la plaça de Catalunya ens conduïa fins al Cinc d'Oros.
El lloc més extraordinari de la meva Barcelona d'infant era el Turó Park, que era més gran que ara i tenia un parc d'atraccions. Trobava emocionant el tobogan amb barca, que acabava al llac que encara subsisteix, i on mai no vaig poder pujar perquè em deien que era perillós. Per contra, les nits de Sant Joan, l'única nit que era possible de sortir, anàvem amb el turment plaent de les Muntanyes Russes, el fuet, les onades mecàniques o la roda centrífuga i ens assèiem a una tauleta a beure cervesa barrejada amb gasosa. Els diumenges a la tarda m'agradava molt de veure el llançament de l'enorme globus, la Bomba. Un dels diumenges, vaig veure enfilar-se amb la bomba la dona, vestida de mariner, que feia acrobàcies amb el trapezi, que no hi va poder pujar, per a seure, quan la bomba era ja molt amunt, i que va acabar caient, enmig de l'esglai, els crits i els desmais.
Em van voler fer creure que no era una persona de veritat, que era un ninot, però jo havia vist ben clar que ho era.
Van prohibir-ho. La primera vegada que van tornar-ho a autoritzar, molt més tard, era un dia que tallàvem ginesta, amb el pare, a Sant Pere Màrtir. Vam anar mirant la bomba, tota la tarda, i vam veure com se n'anava cap al mar, on acaba caient. També aquesta vegada morí el tripulant. Aquesta vegada, ofegat.
El Turó Park va ésser també un lloc impressionant quan va ésser-hi inaugurada la primera Exposició de l'Automòbil, motiu de molts dibuixos meus i d'un interès pels cotxes i les marques, que ens divertíem a identificar pel carrer Gran i, els diumenges al matí, pel Passeig de Gràcia, on anàvem a fer goma: Renault, Bugatti, Amilcar, Berliet, De Dion Bouton, Hotchkiss, Chevrolet, Opel, Ford, Delahaye, Lancia, Elizalde... i els minúsculs David.