Pòrtic (fragment)


Municipi:Viladrau
Comarca:Osona

Casa modernista de quatre plantes construïda per Josep Puig i Cadafalch i que el 1923 o 1924 va ser comprada pel pare de Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913-Barcelona, 1985) perquè es refés d'una gravíssima malaltia a la qual havia sucumbit la germana petita del poeta. A Viladrau en deien a can Ganyota per la seva forma estranya. Està presidida per una torratxa que é una bona vista de la muntanya, i on Espriu passava hores i hores escrivint. D'aquí van sorgir Laia, totes les Petites proses blanques (de les quals en reproduïm dues), les quatre de La pluja i molts dels contes d'Aspectes. Van introduïdes per una breu crònica de la descoberta i dels lligams familiars amb Viladrau.

testing image

La finca tenia molt terreny, i el meu pare la va engrandir més, amb diverses i successives adquisicions. Hi havia de tot: jardins d'arbres i de flors, un pou profund que el meu pare va fer obrir al bell damunt d'una deu inesgotable, feixes de secà i regadiu, avets, cupressàcies, àlbers, vora un rec generós, fruiters, disperses nogueres i fins un regular conjunt de castanyers corpulents, vells, magnífics.

La meva mare, afeccionadíssima a les flors, sobretot a les roses, i entesa en elles, va fer plantar de mica en mica unes dues mil variants de rosers. Vàrem conservar la finca fins pel novembre de mil nou-cents quaranta.

Per a mi, procedent per totes les branques familiars de marina, Viladrau i el seu paisatge han estat "el camp el camp per excel·lència. Crec que l'havia arribat a resseguir i a conèixer pam a pam. Després de la venda, forçada per les conseqüències de la guerra civil, no he tornat mai més a Viladrau. Hi vaig ser tothora massa feliç.