Protegit en aquella cantonada...


Obra:Barcelona tràgica (p. 354-355)
Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Protegit en aquella cantonada, el majordom també va poder assistir a l'arribada ominosa de dos canons arrossegats per cavalleries i a les maniobres dels artillers per acarar-los a la barricada.

De sobte, va aparèixer aquell carruatge estirat per un cavall al galop, conduït per una dona vestida de negre que cridava com una salvatge, acompanyada d'un home que mantenia alçat per damunt del seu cap un llençol que voleiava com una immensa capa blanca ornada amb una creu vermella.

Els soldats d'artilleria es van quedar parats en veure passar aquella exhalació fantàstica i els rebels de la barricada van parar de disparar. Feliu, dret sobre el pescant, cridava: «Creu Roja per als ferits! Creu Roja per als ferits!».

El Basili va reconèixer la victòria i la dona de negre, i també l'home del capell tou. La sorpresa, però, no el va afectar poc ni molt perquè només estava pendent de burlar la vigilància dels soldats i se li acabava de presentar l'oportunitat de fer-ho.

Amb la irrupció del carruatge, va haver-hi crits d'alarma i moviments precipitats per sortir-li al pas. Els soldats no es van limitar a centrar la seva atenció en aquella escomesa inesperada sinó que es van separar de les parets de la casa per avançar cap al centre del carrer. I, així que va passar el carro, com si esperés aquell senyal per agafar l'enemic desprevingut, el general Brandéis va cridar: «Foc!», i els canons van retrunyir.

La fi del món va omplir el carrer Gran del Taulat i la barricada va saltar pels aires. Llambordes, pals de llum, mobles fets miques i persones desllorigades, tot va saltar pels aires.

El Basili quasi no va ser conscient que havia retingut les imatges de la senyoreta Emília i mossèn Feliu a la retina mentre corria, enganxat a la paret, seguit per una Rodolfa que no parava de parlar. Van arribar a la cantonada següent, i la van tombar sense que ningú els cridés l'alto ni els disparés i, a la carrera descarada, continuaven el seu camí cap a Pekín.

Cap a la Mercè.

Cap al Pere.