Si una iniciativa ha estat ben rebuda a Barcelona


Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Si una iniciativa ha estat ben rebuda a Barcelona, fou certament la de Lluís Graner amb els seus "Espectacles-Audicions". Graner havia arrendat el teatre Principal: la nova corregué ràpidament per Barcelona i tots els cenacles literaris i artístics exultaren. La conjunció d'un gran teatre i d'un artista excel·lent podien donar fruits saborosos. Tant més, quan l'artista ja n'havia tastat quelcom del teatre en aquelles "visions" —com "La Atlàntida"— que posà en escena en aquella petita "Sala Mercè" que ell va obrir a la Rambla dels Estudis, als baixos de Can Fontcuberta.

Graner no es proposava fer gran teatre, sinó esce­nificar llegendes, contes, rondalles, i per això, pensava posar a contribució tots els elements que poguessin fer-ne autèntiques visions d'art.

Es publicaren llistes d'obres, d'autors, de decoradors, de músics. Tot prometia una dignitat i una en­vergadura en l'empresa, que desvetllà les simpaties de tothom. Tot Barcelona estava pendent de Graner i de la seva obra i, així, no té res d'estrany que aquell 14 d'octubre de 1905 en que obrí les portes el Prin­cipal, dirigit per Graner, la sala fos plena de gom a gom. Hom posà en escena "El Comte l'Arnau", llegenda en quatre quadres, música de Morera sobre lletra de Carner, amb decorat de Junyent, de Moragas, de l'Alarma, de Vilumara i de l'Urgellès. Tot plegat, una veritable selecció d'artistes. L'obra obtingué un èxit franc, i se'n donaren dues-centes representacions i se'n vengueren més de 10.000 llibrets.

 

[1] Nadal, Josep Maria de, Memòries d'un estudiant barceloní. Cromos de la vida vuitcentista, Barcelona: Editorial Dalmau i Jover, 1952, p. 161-162.