M'acosto al Sucre...


Obra:La filla estrangera (p. 107-108 i 108-109)
Indret:El Sucre
Municipi:Vic
Comarca:Osona

testing image

M'acosto al Sucre, el gran edifici acabat de reformar, i per foragitar el neguit marxo mentalment a un espai molt més petit, el de l'Albergueria, on he passat  tantes tardes. [...]

Encara segueixo amb tot això passant-me pel cap quan ja he franquejat la porta principal. Olor de pladur, cap olor, de fet. La mare només ha afegit, abans que marxés de casa: no els expliquis que el principal problema dels marroquins són els mateixos marroquins.

Ara com m'ho faré, jo, per explicar quins són els «nostres» problemes sense dir que els marroquins ma­teixos pensen de si mateixos que són per definició un problema. Si els ataquen o els ho diuen, que són un pro­blema, de seguida salten a defensar-se acusant els altres de racistes, però entre ells no deixen mai de pensar que en el fons tenen molts defectes com a col·lectiu i s'avergonyeixen sovint de les conductes d'alguns membres del grup.

Entro en una sala amb tot de seients posats en rotllana, com un parlament, un miniparlament, i abans que tingui temps de seure ja sento la veu de la filla de l'alcalde cridant des de la porta. Estic tan contenta que hagis vingut, de debò, és tan important que hi siguis. Per un moment penso que aquesta dona no sap res de mi i no té ni idea de si, un cop que em donin la paraula, puc co­mençar a dir qualsevol disbarat. Ja ho veuràs, és un projecte superxulo, té, una carpeta, pots seure on et vagi més bé.

M'assec a la part de dalt, potser per no ser tan a prop del lloc de les autoritats, i vaig veient com arriba la gent. [...]

Al cap de poc entra l'imam de la mesquita acompanyat d'un parell d'homes marroquins i em poso més ner­viosa. Nosaltres, com a dones, no tractem l'imam, i com que és un bon musulmà, cal suposar que no li agradarà gaire que sigui aquí, entre tants homes i cristians i encara menys que hagi d'adreçar-me a tots ells en algun moment. Abans que s'adoni que l'estic mirant tinc temps de comprovar que porta els ulls pintats. Barba llarga i ulls de sutge.