L'església de Tavertet és d'origen romànic...


Obra:El Collsacabra (p. 99-100)
Municipi:Tavertet
Comarca:Osona

testing image

L'església de Tavertet és d'origen romànic. L'absis s'alça a la vora mateixa del cingle. És dedicada a sant Cristòfol. El senyor rector té una casa relativament gran i ombrejada i ell mateix es fa l'electricitat. El senyor rector és trempat, jove i decidit. Va a caçar, juga a la manilla, llegeix el diari i escolta Ràdio Andorra. En temps de cacera, anant cap a l'antic castell de Tavertet, els conills se li fiquen al mig dels grans munts de pedres que els pagesos han anat traient dels camps per a poder-los conrear; i ell n'ha hagut d'agafar algun amb les mans, després de separar una per una, totes les pedres.

La vida es així a Taveret. Les pedres es poden moure, i si es fa ordenadament, hom pot trobar-se amb un premi, com en el cas del conill. A poc a poc es podria aconseguir que l'aigua circulés pels canons, que la carretera que mor a can Codina planegés fins al poble i que els pals i els fils portessin comunicació, força i corrent. Tal vegada el poble no fóra més feliç, ni menys indiferent, ni deixaria d'ésser un límit. Potser no. Però, i si ho provessin?

Collsacabra té en el cas de Tavertet el parent-pobre rural, així com l'Esquirol ho és com a obrer. L'alegria que pugui tenir ara és aspra, terrosa i esglaiada. Potser tot ve de faltar-li una barana, de cap a cap de cingle, perquè per tot el poble hi puguin jugar a cor què vols els infants.