Hi acudia el senyor Antoni Careta i Vidal...


Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Hi acudia el senyor Antoni Careta i Vidal, un dels literats de darreries de segle, col·laborador de La Il·lustració Catalana d'en Francesc Matheu. Era molt aficionat al teatre i li agradava parlar-ne. Per això hi anava a passar l'estona. Va escriure un drama retolat «El audaz Don Juan Tenorio». Quan va estrenar-lo, la crítica va dir que aquest audaz Tenorio havia estat escrit pel no menys audaz Careta. Era de la colla de l'Ubach i Vinyeta i d'en Pelai Briz, traductor, aquest darrer, de la cèlebre Mireia de Frederic Mistral.

Hi anava en Josep Maria Pous, el qual es feia escriure les obres i les signava ell. Li n'havien escrit en Josep Maria Codolosa, l'avi Millà i en Sunyer. A cinc duros l'acte.

En Salvador Mestres, germà del que fou uns quants anys empresari del Liceu, també hi anava sovint. Era llauner, amb establiment obert davant mateix de l'Arxiu. A més, era baríton. No devia ésser dolent, perquè va estrenar l'òpera «La Dolores», del mestre Tomás Bre­tón, al teatre Tívoli. Parlant de la veu deia que tothom en tenia: «Tot consisteix a trobar la canonada corresponent.» És un criteri, molt respectable, de llauner més aviat que no pas de cantant.

Hi havia anat l'Albert Llanes, autor del Don Gon­zalo o l'orgull del gec, que és una comèdia modèlica, i de la famosa obra Grossa de pensaments en vers:

 

Si passes per la riera

mes amunt o mes avall

trobaràs una passera...

 

En Llanes era bromista. Una vegada, en lloc de comparèixer a can Millà a l'hora de la tertúlia, ho féu a les set del matí. Una hora en què tot el carrer de Sant Pau encara dorm el primer son. A can Millà obrien a les nou tocades. Va trucar, va fer llevar l'«avi», el va fer vestir, el va fer baixar i li va fer obrir l'establiment, al capdavall per cantar-li, des del mig del carrer, a tota veu:

 

«A la Habana me voy...»

 

i, tot seguit, la lletra sencera de l'havanera de la «Niña Pancha», una sarsuela que aleshores estava de moda a Barcelona.