Carrer endins, entre el d'Arrepentides i el de Mendizábal...


Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Carrer endins, entre el d'Arrepentides i el de Mendizábal, al número 21, hi ha una llibreria. El rètol de la façana canta així: «Archivo Teatral Millà».

És aquí on ens hem d'aturar. De primer antuvi sem­bla una llibreria com una altra. Tenim, davant del nas, uns aparadors plens a vessar de llibres, a banda i banda de la ventalla, sempre oberta. Si us acosteu, veureu que són comèdies. A l'entrada, damunt d'un taulell, s'hi apilen les novetats de la casa. Diàlegs, monòlegs, col·leccions de versos humorístics, reculls d'acudits, i comedietes per a nois i noies, que la llibreria edita de tant en tant. Dessota, n'hi ha moltes piles més. Després d'aquest taulell, en ve un altre que també n'és ple. De la casa i de fora. D'autors novells, desficiosos per veure-les estrena­des, i d'autors ja consagrats. Als primers la casa els proporciona l'oportunitat de publicar-les. Després de publicades, de vegades les estrenen... Darrera, un escriptori amb calaixos a banda i banda. Hi fan guàrdia, gairebé permanent, l'amo actual de la botiga o el seu fill.

Encara topeu, més endins, amb un altre taulell. És el que fa tres. Hi jeuen, també, molt llibres damunt. A pilots, a sota, entorn i arrambats a les parets, encara n'hi jeuen mes. Hi veieu, igualment, dibuixos, estam­pes, gravats, partitures de música, una premsa antiga, un bust de guix, bastant tronat com escultura, del senyor Cervantes, amb una boina encastada al tupí. La boina deu ésser de l'amo. Aquest, que és un irreverent, li devia col·locar al cap un dia que feia calor i allà s'ha quedat. Pobre Cervantes! I per això va escriure el Quixot? ¿Per acabar d'una manera lamentable, fent de penjaboines?

Les parets de l'establiment són plenes de prestatgeries i aquestes, al seu torn, ho són de paperassa teatral. Per terra, a tots els racons, un autèntic bric à brac de re­vistes, de llibres i de paquets que us barren el pas. Es tracta del material que el diumenge vinent l'amo i el seu noi carregaran en un carretó per tal de portar-lo el mercat de llibres vells de Sant Antoni.